"THE SOUL OF SILENCE. -Patrice Troost".

REVIEW PORTFOLIO BOEK SOUL OF SILENCE (SOS) - PRINTED BY SAAL DIGITAL

Eindoordeel

Saal Digital maakt haar naam waar met bruikbare software, portfolio pdf en als eindresultaat mooie prints in een professioneel boekwerk. Saal levert met passie, overgave, enthousiasme, professionaliteit en betrokkenheid mijn boek Soul of Silence. Een aanrader voor als je op zoek bent naar bruikbare software voor een professionele portfolio wat resulteert in een bruikbare digitale pdf en/of een hoogwaardige print in boekvorm of anders.

De kwaliteit, service, levertijd, software en de print van mijn portfolio boek SOS krijgen 5 sterren. Deze eerste portfolio met 28 Zeeuws-Vlaamse landschappen van mijn serie Soul of Silence is geslaagd en zal zeker bij Saal een vervolg krijgen. Bedankt Saal voor dit mooie eerste eindresultaat! Volg en like mijn facebookpagina voor het laatste nieuws over SOS. Onderstaand mijn uitgebreide review in before, during en after.

BEFORE: FINEARTHOLLAND: THE SOUL OF SILENCE

Het begon met een advertentie op instagram: Fotoboek testen voorSaal. Saal is volgens haar website èèn van Europa's toonaangevende producenten van fotoproducten en levert met passie, overgave, enthousiasme, professionaliteit en betrokkenheid voor fotografie een aantal hoogwaardige producten. Of Saal haar naam waar maakt ga ik dus testen met een portfolio boek.

Het gaat om enkele beelden uit mijn study "The Soul Of Silence"(SOS). De beelden uit deze study zijn nog nooit gepubliceerd. SOS is dus een study naar Zeeuws-Vlaamse landschappen in de Zeeuws-Vlaamse polders (binnendijks) en de wateren buiten de polders (buitendijks). The Soul is Patrice Troost en Silence zijn de uiteindelijke beelden. Elke polder heeft een rijke geschiedenis. Van het droogleggen, oorlog voeren, weer onder laten lopen voor de landbouw tot en met een blijvende ontpoldering voor woonkernen of natuurcompenasatie zoals de Hertogin Hedwigepolder in Nieuw-Namen

Door deelname aan de Saal test heeft dit anno december 2016 geresulteerd in een selectie SOS fineart monochrome Zeeuws-Vlaamse landschappen. Ik gebruik voor deze study SOS onder andere neutral density filters en grijsverloop filters. Elke study wordt 1 voor 1 zorgvuldig in de digitale doka ontwikkeld en gecorrigeerd voor kleur, helderheid, contrast, storende elementen en het kader. www.fineartholland.com

DURING: Het ontwikkelen van het portfolio boek SOS

De software is makkelijk te downloaden. Het installeren in mijn windows 10 verloopt zonder problemen. Na het installeren gelijk het opstarten uitproberen. De software start razendsnel op en je kan gelijk aan de slag. Ik heb van te voren nagedacht over hoe ik de afwerking van SOS wil hebben: A4 liggend met mat cover en mat prints. Even een keuze maken in het menu voor het juiste template en binnen notime ben ik aan de slag. Het begint met de keuze voor een Saal-layout of het zelf ontwerpen van een layout. De software heeft veel layouts om uit te kiezen zo ook de layout voor SOS zit er gewoon tussen. Nu de layout als standaard is gekozen, is het tijd voor de foto's.

Om overzicht te bewaren heb is van te voren een selectie gemaakt met beelden voor het boek. Deze beelden zijn allemaal in een map binnen de SOS workflow verzameld. Ik moet alleen de juiste beelden uit deze ruime selectie in het boek organiseren. Sleep de foto "drag en drop" naar je layout en de software doet de rest. Bij het opmaken en kopieren van tekst als template naar een nieuwe pagina kreeg ik een error. Ik werd gelijk naar de webpagina geleid waar ik een bericht kon versturen met een aantal screendumps als bijlage. Reactie van Saal was snel binnen en met een geslaagde oplossing kon ik mijn boek verder af maken.

Portfolio PDF

Je kan een pdf-boek maken en deze gebruiken als portfolio: tel uit je winst. Als je alleen maar boeken maakt hoef je dus geen dure investeringen te doen in bijvoorbeeld een licentie voor adobe indesign... Het uploaden van het boek, het ingeven van de promotiecode en de betaling verloopt vlotjes en zonder problemen. Boek is met succes betaald, bestelling afgerond. Na afronding kan je het boek-project in zijn geheel exporteren, zodat het boek veilig is gesteld en makkelijk gereproduceerd kan worden. Ik heb de proef op de som genomen en het project verwijderd. Vervolgens heb ik het boek zonder problemen weten te importeren in de software.

AFTER: Levering en het boek

De levertijd van SOS is als normaal. SOS zit verpakt in een kartonnen verpakking. In de kartonnen verpakking zit het boek beschermd in schuimfolie en plastic. Goed beschermd dus... Eerste indruk toen ik het boek uit het plastic haalde WOW.. SOS pakt lekker in de hand, voelt stevig aan en is perfect afgewerkt. SOS is een aanwinst voor iedere boekenkast. De cover, die van voor naar achter loopt komt tot zijn recht! De print van alle beelden in mat uitgevoerd is zeer geslaagd, want de fineart zwartwit beelden komen echt tot hun recht in dit boek. Ik ben dan ook zeer tevreden met de zwartwit verzadiging op papier van een aantal foto's. Echter 100% zwartwit zijn de fineartbeelden niet, want er is jammer genoeg kleurzweem met het oog zichtbaar, terwijl de beelden echt zwartwit zijn.